Îngrijire Păr | Mătreață

Scapă de mătreaţă

Fulgii albi de mătreaţă pe îmbrăcămintea închisă la culoare sunt enervanţi. Expertul nostru în păr, Dr. Edo Hoting, îţi explică cum poţi scăpa rapid de mătreaţă

Încă de la început îţi spunem să nu trebuie să fii jenată dacă ai mătreaţă. Jumătate din populaţia globului are probleme cu mătreaţa într-un moment sau altul al vieţii. De fapt, formarea mătreţei este un proces mai degrabă normal şi sănătos. Pielea noastră se regenerează încontinuu. În acest proces, celulele bătrâne mor după un ciclu de aproximativ 28 de zile şi fac loc noilor celule. Fiindcă celulele sunt prea mici pentru a fi văzute cu ochiul liber, în mod normal nu suntem conştienţi de acest proces.

Spălarea cu şampon îndepărtează celulele uscate. Celulele devin vizibile numai atunci când scalpul produce un exces de celule cornoase. Acest lucru nu are neapărat de-a face cu un scalp uscat. Persoanele cu păr gras pot, de asemenea, suferi de problema mătreţei. Expertul nostru în păr, Dr. Edo Hoting, te va pune la curent cu cele mai noi descoperiri în domeniul cercetării mătreţei.

Schwarzkopf: Fiecare persoană are mătreaţă deoarece scalpul se reînnoieşte continuu. De ce unii oamenii au cantităţi vizibile de mătreaţă?

Dr. Hoting: Scalpul fiecărei persoane este populat de o ciupercă asemănătoare drojdiei (Pityrosporon ovale). Când ciuperca se află pe piele în cantităţi excesive, rezultatele metabolice fungice irită scalpul, care răspunde apoi cu o producţie crescută de mătreaţă. Formarea mătreţei depinde şi de factori individuali, vârstă şi climă. Prea puţină expunere la lumină, în special la lumina UV din timpul iernii, înlesneşte producţia de mătreaţă. Obiceiurile de îngrijire a părului joacă şi ele un rol. Mătreaţa devine vizibilă dacă părul nu este spălat destul de des.

SK: Când trebuie să facem o vizită la dermatolog?

DH: Scalpul se poate inflama atunci când desprinderea mătreţei este însoţită de o piele iritată şi cu mâncărimi. Anumite boli de piele, cum ar fi eczemele sau psoriazisul, pot cauza formarea mătreţei în cantităţi mai mari. În astfel de cazuri, ar trebui să consulţi un medic dermatolog.

SK: Mătreaţa şi un scalp cu mâncărimi apar mereu împreună?

DH: Nu. Mătreaţă moderată apare mereu fără alte simptome. Numai mătreaţă în cantităţi mari poate duce şi la un scalp cu mâncărimi.

SK: Spălările frecvente cu şampon sau apa dură pot înlesni formarea mătreţei?

DH: Clima şi alte condiţii de mediu pot influenţa formarea mătreţei. Aerul cald şi uscat şi prea puţin soare în timpul iernii pot înlesni formarea acesteia. Uscarea în exces cu uscătorul de păr la temperaturi înalte poate, de asemenea, usca scalpul şi duce la mătreaţă vizibilă. Totuşi, calitatea apei şi în special conţinutul de calcar al apei nu au nicio influenţă asupra scalpului. Spre deosebire de săpun, şampoanele moderne curăţă şi hrănesc părul foarte bine chiar şi în prezenţa apei cu calcar. Mătreaţa fără alte simptome deranjante nu reprezintă o boală şi poate fi tratată cu succes pe termen lung folosind proceduri cosmetice potrivite şi şampoane anti-mătreaţă.

SK: Persoanele cu un păr gras pot face mătreaţă?

DH: Da, este posibil. Glandele sebacee foarte active fac ca celulele mătreţei să stea lipite una de cealaltă, dar ele totuşi sunt acolo.

SK: Trebuie să folosim mereu şampon anti-mătreaţă odată ce am avut probleme cu mătreaţa?

DH: Nu, cu o îngrijire potrivită, problema mătreţei este eliminată pe termen lung. Nu e nevoie să te legi de un şampon anti-mătreaţă pe viaţă. Atunci când o persoană observă mătreaţă în păr, aceasta poate fi eliminată cu un şampon foarte eficient împotriva mătreţei. Împotriva acesteia, există mai mulţi agenţi activi . Zinc pirition, de exemplu, combate creşterea excesivă a ciupercii pe scalp şi reduce pe parcursul acestui proces formarea mătreţei în exces.

SK: Şampoanele anti-mătreaţă sunt prea puternice pentru păr?

DH: Nu, nu ai niciun motiv să-ţi faci griji din cauza utilizării regulate a unui şampon anti-mătreaţă. E în regulă şi dacă laşi şamponul anti-mătreaţă puţin mai mult pe scalp (în jur de două minute). Oferi astfel ingredientelor active mai mult timp de acţionare. Recomand de asemenea spălările frecvente pentru îndepărtarea tuturor fulgilor de mătreaţă desprinşi de scalp. Loţiunile tonice pentru păr completează utilizarea şampoanelor anti-mătreaţă şi optimizează rezultatele. Loţiunile tonice leave-in sunt de asemenea foarte eficiente în combaterea mătreţei.

Ce poţi face împotriva mătreţei:

  • Evită orice iritare a scalpului, care poate fi cauzată de spălarea părului cu apă foarte fierbinte, frecarea puternică cu un prosop, folosirea periilor aspre sau uscarea părului cu uscătorul de păr setat la temperaturi înalte

  • Odată ce ai observat mătreaţă, evită orice iritare suplimentară a scalpului cauzată prin vopsire, îndreptare sau permanentare a părului

  • Dacă ai părul uscat şi deteriorat, şampoanele anti-mătreaţă ţi-l pot usca şi mai mult. Ar trebui, aşadar, să foloseşti un balsam sau o mască de păr după fiecare spălare cu şampon

  • Alimentaţia nesănătoasă şi/sau stresul continuu nu pot duce la formarea mătreţei, dar pot înrăutăţi situaţia