Îngrijire Păr | Păr gras

Părul gras: Cum să scapi de grăsime (Sebum)

Fie că o consideri o boală sau doar o problemă cosmetică, problema părului gras este enervantă şi greu de eliminat. Sfaturile venite din partea experţilor oferă soluţii

Spală-ţi des părul gras

Cu o îngrijire potrivită, părul tău se poate transforma într-o coamă sănătoasă.

În ciuda tuturor eforturilor şi coafurilor elaborate, părul gras fără formă poate deveni o situaţie permanentă, care poate cauza frustrări destul de mari printre femeile cu păr gras. Părul gras arată neglijat şi e văzut ca o pată pe lookul unei persoane. De fapt, nu e nimic mai mult decât rezultatul unui proces natural. Rădăcinile părului au glande sebacee care secretă o substanţă grasă numită sebum. Sebum este de fapt benefic pentru păr. Sebumul păstrează părul sănătos şi fin şi îl protejează împotriva uscării excesive sau ruperii.
 
Cauza unui păr gras este producţia excesivă de sebum. În cel mai rău caz, glandele de sebum înfundă rădăcina părului, cauzând astfel o cădere excesivă a părului şi formarea mătreţei. Cauzele producţiei excesive de sebum sunt ereditatea, obiceiurile nesănătoase de alimentaţie, tratamentele medicamentoase sau îngrijirea necorespunzătoare a părului. Producţia de sebum poate varia şi în funcţie de schimbarea de sezon, de climă, de fluctuaţiile hormonale sau perioadele mai lungi de stres.

Sfat: Spală-ţi des părul gras

În cazurile grave de păr gras, un medic dermatolog te poate ajuta. Tratamentele medicamentoase prescrise conţin acid all-trans retinoic, sau ATRA mai pe scurt (o substanţă înrudită cu vitamina A), care reglează secreţiile glandelor sebacee. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, produsele pentru îngrijirea părului vor pune capăt problemei părului îngrăşat excesiv. Aceste produse vor reda echilibrul producţiei de substanţe grase din glandele sebacee. Algele de mare sau plantele cum ar fi coada calului, rozmarinul, podbalul, urzica, muşeţelul sau salvia reglează producţia de sebum şi calmează scalpul. Şampoanele medicinale cu gudron pot, de asemenea, regla producţia de sebum. Reţine: evită produsele care conţin proteine sau lipide cum ar fi uleiurile sau siliconul! Acestea transformă o situaţie deja dificilă într-una şi mai grea încărcând părul şi îngrăşându-l mai mult ca înainte.

În afară de o îngrijire potrivită, perseverenţa în aplicarea produselor potrivite joacă de asemenea un rol important. Unii cred că o spălare frecventă cu şampon va stimula producţia de sebum. De fapt, această idee nu are nici un fundament. Opusul, însă, este adevărat. Părul gras trebuie spălat des, chiar zilnic dacă e nevoie. Fiecare spălare cu şampon îndepărtează aproape tot sebumul din glandele sebacee. Şi mai mult sebum (grăsime) este îndepărtat cu fiecare spălare cu condiţia ca şamponul să fie masat pe scalp. Rezultatul este clar: o îngrijire corespunzătoare va pune capăt cât de curând părului gras.

Pro

  • Foloseşte şampoane cu un aspect translucid şi evită şampoanele cremoase

  • Din când în când, ar trebui să îndepărtezi grăsimea în exces (sebum) din păr şi de pe scalp folosind o mască de păr cu argilă. Poţi cumpăra argilă din farmacii şi drogherii. Argila absoarbe cantităţi mari de substanţe grase, fiind aşadar ideală în lupta împotriva părului gras

  • Spală-ţi părul în timpul zilei. Glandele sebacee funcţionează mai greu pe timpul nopţii

Contra

  • Părul gras irită scalpul şi îl face şi mai sensibil. Evită agravarea problemei prin ferirea părului de apa fierbinte şi uscătorul de păr. Alţi factori care pot fi evitaţi sunt codiţele foarte strânse, căştile de protecţie sau pălăriile foarte strânse pe cap

  • Foloseşte numai apă călduţă. Apa fierbinte stimulează producţia de sebum

  • Nu folosi peria de păr. Perierea nu va face decât să întindă sebumul prin tot părul de la rădăcini până la vârfuri. Pieptănarea părului este de ajuns.

  • Nu folosi agenţi de clătire. Părul gras are nevoie de mai puţină hidratare decât părul uscat. Regula numărul unu pentru părul gras este “Mai puţin înseamnă mai mult!”