Îngrijire Păr | Protejare

Căderea părului nu e motiv de panică!

Este perfect normal să pierzi zilnic între 50 şi 100 de fire de păr. E totuşi altceva atunci când te trezeşti dimineaţa şi găseşti multe fire de păr pe pernă, iar peria ta adună în fiecare zi o mână de păr. Trebuie să te calmezi şi să te pregăteşti să cercetezi cauza(ele) căderii părului

Căderea părului

Nu dispera! Poţi lupta împotriva căderii părului în multe feluri.

În condiţii normale, procesele biologice implicate în creşterea părului sunt echilibrate. Părul cade, noi fire de păr încep să crească, câştigi câteva, pierzi altele. Acesta e procesul normal şi sănătos, care reflectă diferitele faze de creştere a părului. Dacă aceste faze de creştere nu se mai desfăşoară aşa cum trebuie, este posibil ca părul tău să cadă în cantităţi mai mari. Te informăm în continuare cu privire la posibilele cauze ale acestei probleme şi ce poţi face pentru în acest sens. În cazul în care căderea părului durează de mai bine de şase luni, ar trebui să faci o programare la dermatolog sau la medicul tău personal.

1. Căderea părului pe fond hormonal

Sistemul nostru hormonal este foarte sensibil şi reacţionează chiar şi la cele mai mici schimbări. În condiţii normale, estrogenul, hormonul sexual feminin, asigură creşterea unui păr des. Multe femei sunt conştiente de senzaţionalul efect de push-up din timpul sarcinii. Hormonii care nu au niciun efect asupra creşterii părului sunt cei masculini (androgeni), care sunt prezenţi şi la femei în cantităţi mai mici . În condiţii de stres, corpul secretă mai mulţi hormoni androgeni, atât la bărbaţi cât şi la femei. Acest lucru poate crea un dezechilibru hormonal şi poate duce la căderea părului. În cazuri grave, dermatologul va prescrie antiandrogeni. În cele mai multe din cazuri, tot ce trebuie să faci este să duci o viaţă mai liniştită şi să te relaxezi mai mult. O altă posibilă cauză ar fi o disfuncţie a glandei tiroide. E posibil ca medicul tău să recolteze o probă de sânge pentru a analiza nivelul hormonilor şi să vadă dacă aceştia sunt de vină pentru căderea părului.

2. Căderea părului (ruperea) datorată neglijenţei în îngrijirea părului

Deşi părul este foarte elastic, prea mult stres îl va face aspru şi fragil. Părul poate deveni obosit în urma decolorării, schimbărilor frecvente de culoare, permanentului sau utilizării frecvente a plăcii de îndreptat părul, iar acestea sunt doar câţiva factori de stres. Astfel de maltratări ale părului nu cauzează în mod direct căderea părului, dar pot duce la ruperea acestuia. Părul se poate rupe aproape de rădăcină, dând naştere unor smocuri urâte.
 
Numai tratările chimice cu adevărat nereuşite pot cauza în mod direct căderea părului. Aceasta se întâmplă, de exemplu, atunci când decolorantul sau soluţiile de permanentare rămân pe scalp pentru prea mult timp. Odată ce s-a întâmplat asta, tot ce poţi face este să-ţi laşi scalpul şi părul să-şi revină. Ar trebui să foloseşti şampon mai rar, să reduci timpul de spălare cu şampon şi să te abţii de la prea mult coafat. Dacă este posibil, ar fi bine să nu-ţi mai vopseşti sau să-ţi nuanţezi părul pentru o perioadă, sau cel puţin să foloseşti produse care fac bine părului tău.

3. Căderea părului pe fond de deficienţă de vitamine

Creşterea părului necesită o dietă echilibrată şi bogată în vitamine. O dietă dezechilibrată şi dietele drastice pot duce la o cădere temporară a părului. Părul se simte cel mai bine atunci când ai o dietă echilibrată care conţine fructe, legume, proteine (ex. din lapte, iaurt, lapte bătut, carne slabă şi peşte oceanic), cereale integrale, nuci şi uleiuri de calitate. Dacă nu poţi respecta această dietă optimă, cel mai indicat ar fi să iei suplimente alimentare speciale pentru păr, care includ biotină, niacină, zinc, precum şi vitaminele B6, B12, A şi E.

4. Căderea părului pe fondul deficienţelor imunitare

Căderea părului poate fi şi consecinţa întârziată a unei infecţii. Primăvara poţi observa că dintr-odată părul începe să-ţi cadă, după ce ai avut o gripă pe timpul iernii. Căderea părului încetează de obicei după un interval de trei luni, pe durata cărora rădăcinile firelor de păr deteriorate îşi revin.

Alte remedii împotriva căderii părului